Gebakken zalm met puree van zoete aardappel en mierikswortel

Gebakken zalm met puree van zoete aardappel en mierikswortel

Elke
Voorbereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 Atlantische zalmhaasjes
  • 800 g verse spinazie
  • 2 cm gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 600 g zoete aardappelen
  • 2 dl room
  • 2 el mierikswortel met room (in bokaal)
  • 8 fleurons (halvemaantjes in bladerdeeg)
  • 2 el geroosterd sesamzaad
  • 3 el olijfolie
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Instructies
 

Voorbereiding

  • Laat de zalmhaasjes oppervlakkig ontdooien en dep droog met keukenpapier.
  • Schil de zoete aardappelen en snij in gelijke stukken.
  • Snipper de gember en de teentjes knoflook fijn.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.

Bereiding

  • Kook de stukken zoete aardappel 20 min. gaar in lichtgezouten water. Giet af en prak fijn met een vork. Breng op smaak met de mierikswortelroom, 1 dl room, peper en zout.
  • Schik intussen de fleurons op een bakplaat met bakpapier en zet ze 10 min. in de voorverwarmde oven.
  • Verdeel de fijngesnipperde gember over de zalmhaasjes en kruid met peper en zout.
  • Verhit 2 eetl. olijfolie in een braadpan en bak de zalmhaasjes ± 5 min. aan elke kant. Neem de stukken vis uit de pan en hou warm.
  • Verhit intussen 1 eetl. olijfolie in een kookpot en bak het fijngesnipperde knoflook glazig. Meng er de spinazie onder en laat 2 à 3 min. slinken. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Roer er de sesamzaadjes onder.
  • Voeg 1 dl room toe aan de pan van de vis en schraap de braadresten los met een houten lepel. Kruid met peper en zout.

Afwerking

  • Verdeel de zoeteaardappelpuree over de borden. Schik er wat spinazie en een zalmhaasje op, en lepel er een beetje saus over. Werk het bord af met 2 lauwe fleurons.

Notities

Voedingswaarde per persoon

  • Energie: 792 kcal
  • Koolhydraten: 26.6 g
  • Eiwitten: 38.5 g
  • Vetten: 58.9 g