Moussaka

Mousse-a-kakka

Elke
Voorbereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 600 g gehakt
  • 3 aubergines
  • 250 g champignons
  • 2 takjes peterselie vers
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 g feta
  • 50 g gruyère geraspt
  • 400 g tomatenstukjes in blik
  • 70 g tomatenpuree
  • 3 el olijfolie
  • peper
  • zout

Voor de kaassaus

  • 100 g gruyère geraspt
  • 2 el vetstof
  • 3 dl melk
  • 1 ei
  • 2 el bloem

Instructies
 

Voorbereiding

  • Snij de aubergines in plakjes van ± 1 cm.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan en bak de aubergineschijfjes in kleine porties aan beide kanten goudbruin. Kruid met peper en zout. Voeg indien nodig extra olijfolie toe.
  • Snij de ui en de teentjes knoflook fijn.
  • Snij de champignons in schijfjes.
  • Snipper de peterselie fijn.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een kookpot en bak de fijngesnipperde ui en het knoflook glazig.
  • Voeg het gehakt toe en maak het los met een vork. Bak gaar en kruid met peper en zout. Voeg de tomatenstukjes, de tomatenpuree en de fijngesnipperde peterselie toe. Roer om en laat sudderen tot het meeste vocht verdampt is.
  • Smelt intussen de vetstof in een kookpot. Roer er de bloem onder met een klopper. Giet er de melk bij en laat goed inkoken tot een dikke saus. Kruid met peper en zout. Neem van het vuur en voeg het ei toe door krachtig te kloppen. Laat er 100 g geraspte kaas in smelten.
  • Verdeel 1/3 van de gehaktbereiding over een diepe ovenschaal. Leg daarop dakpansgewijs de plakjes aubergine en bestrooi met de champignons. Herhaal tot al het gehakt, de aubergines en de champignons opgebruikt zijn.
  • Verkruimel er de fetakaas over en overgiet met de kaassaus. Bestrooi met 50 g geraspte kaas.
  • Zet 1 uur in de voorverwarmde oven.

Afwerking

  • Dien op met een groen slaatje en stokbrood.

Notities

Voedingswaarde per persoon:
  • 778 kcal
  • 21,4 g koolhydraten
  • 51,3 g eiwitten
  • 54,1 g vetten