Penne met bloemkool en spekjes

Penne met bloemkool en spekjes

Lisa Wouters
Dit is een pot comfortfood waarmee je een vlaag van herfst- of winterblues meteen onderuit haalt. Met het recept van macaroni met kaassaus in het achterhoofd maakt Jeroen een versie met bloemkool en spekjes. De kaassaus verdient een beetje extra aandacht. Ze krijgt een eenvoudige upgrade door twee kazen te gebruiken en ze op smaak te brengen met een beetje mosterd en citroensap.
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdschotel
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

De pasta

  • 500 g penne
  • 250 g gerookt spek (dunne plakjes)
  • 1 bloemkool
  • olijfolie
  • zout

De kaassaus (bechamel)

  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 1 liter melk
  • 1/2 citroen
  • 50 g geraspte Emmentaler (of gruyère)
  • 150 g karaktervolle kaas van zachte zuivel (bv Langres du plateau)
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout

De afwerking

  • 1/2 bussel platte peterselie
  • eventueel wat extra gemalen kaas

Instructies
 

De pasta

  • Breng een grote hoeveelheid water aan de kook om straks de penne te garen.
  • Breng de melk aan de kook op een matig vuur. Gebruik een grote pot, want straks kook je hierin de bloemkool
  • erwijder het loof van de bloemkool en snij de ‘bloem’ in zeer kleine roosjes. Doe ze in de kokende melk en gaar ze gedurende zo’n 7 tot 10 minuten. (naargelang de grootte van de roosjes)Zeef ze nadien uit de melk en bewaar het kookvocht om straks de witte saus (bechamel) te bereiden.
  • Snij (naar keuze) het zwoerd van het spek en snij de lapjes in reepjes van een halve centimeter breed.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan en bak de kleine strips spek goudbruin krokant. Laat ze nadien uitlekken op keukenpapier.
  • Strooi wat zout in het kokende water en gaar de penne tot ze nog voldoende beet hebben. Naar goeie gewoonte kookt Jeroen de pasta 1 minuut korter dan wat de fabrikant aanraadt. Laat de penne nadien uitlekken.

De kaassaus (bechamel)

  • Bereid de bechamelsaus in een grote pot. Straks komen alle ingrediënten hierin samen.
  • Begin met een klont boter die je smelt op een matig vuur. Strooi de bloem bij de boter en roer tot je een malse pasta krijgt. Blijf even doorroeren met de garde, maar laat deze roux niet verkleuren. Zodra je een koekjesgeur ruikt, is het tijd voor de melk die ook de smaak van de bloemkool heeft opgenomen.
  • Schenk een deel van de melk bij de roux en blijf roeren met de garde tot de saus bindt. Voeg steeds melk toe tot de saus de juiste dikte heeft.
  • Zet het vuur uit of neem de pruttelende saus weg van de kookplaat. Strooi de gemalen kaas erin en roer tot alles is weggesmolten. Voeg vervolgens blokjes van de tweede karaktervolle kaas toe en roer opnieuw. Kies voor een zachte kaas met een uitgesproken smaak, die makkelijk wegsmelt.
  • Schep een beetje scherpe mosterd in de saus en knijp er een klein scheutje citroensap in. Dat geeft de saus wat extra smaakdiepte.
  • Roer en kruid de saus met peper van de molen, een snuifjezout en wat vers geraspte nootmuskaat. Proef tot de smaken goed zitten.

De afwerking

  • Schep de gare penne in de saus, gevolgd door de gekookte bloemkoolroosjes en de krokante spekjes. Roer voorzichtig.
  • Spoel de platte peterselie en snipper de blaadjes matig fijn. Roer ze doorheen het pastagerecht en serveer meteen.
  • Serveer er wat extra gemalen kaas bij voor de liefhebbers.
Trefwoord bloemkool, pasta, spek