Risotto met koffie en geroosterde tapastomaten

Risotto met koffie en geroosterde tapastomaten

Elke
Voorbereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 450 g tapastomaten
  • 1 stengel groene selder
  • 1 sjalot
  • 3 el geraspte parmezaan
  • 3 el vetstof
  • 250 g risottorijst
  • 8 dl groentebouillon (1,5 blokje groentebouillon opgelost in 8 dl heet water)
  • 3 cl koffie
  • 4 el olijfolie
  • 2 el balsamicoazijn
  • zwarte peper
  • zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Schik de tapastomaten in een ovenschaal. Besprenkel met de balsamicoazijn en 3 el olijfolie. Kruid met zwarte peper en zout. Zet 20 min. in de oven. Haal uit de oven en zet opzij.
  • Snipper intussen de sjalot en de selder fijn.
  • Verhit 1 el olijfolie en 1 el vetstof in een grote kookpot. Stoof de sjalot en de selder glazig op een zacht vuur. Voeg de risottorijst toe en roerbak 2 min. op een hoog vuur tot de korrels glazig zijn. Giet de koffie bij de rijst en laat volledig verdampen.
  • Giet er 1 pollepel bouillon bij en roer even. Laat afgedekt sudderen op een zacht vuur tot de bouillon is opgenomen. Voeg dan pas weer bouillon toe. Herhaal tot alle bouillon op is. Roer niet te veel (anders wordt de rijst papperig). Na 18 à 20 min. is de rijst gaar.
  • Doe op het einde van de gaartijd de helft van de geroosterde tapastomaten uit de ovenschaal bij de rijst, samen met het kookvocht. Voeg de helft van de geraspte parmezaan en 2 el vetstof toe. Roer goed en neem van het vuur. Laat zo enkele minuten rusten. Werk af met de rest van de geroosterde tapastomaten en de geraspte parmezaan