Scampi Diabolique

Scampi Diabolique

Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdschotel
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 300 g scampi
  • 2 sjalotten
  • 1 teentje look
  • 1 el currypoeder
  • 0,5 el paprikapoeder
  • 1 snuifje cayennepeper optioneel
  • 1 dl ketchup
  • 1 dl witte wijn
  • 1,5 dl room
  • 500 g tomaten
  • 1/4 bussel kervel of bieslook
  • olijfolie
  • peper
  • zout

Instructies
 

  • Ontdooi de scampi en verwijder het pantser. Je kan het staartstukje aan de garnaal laten zitten, als je dat decoratief vindt.
  • Schenk een scheutje olijfolie in een pannetje (of een kleine stoofpot) en verhit het braadvet op een matig vuur.
  • Pel de sjalotten en snipper ze in fijne stukjes. Pel de look en plet ze tot pulp met het lemmet van je koksmes. (Je kan hiervoor ook een lookpers gebruiken.) Voeg de look toe aan de sjalotten en laat alles nog even kort stoven.
  • Voeg het currypoeder en het (milde) paprikapoeder toe. Roer alles om en laat de kruiden kort meebakken.
  • Voeg de ketchup toe en roer zodat alle smaken zich vermengen. Let op dat het mengsel niet verbrandt.
  • Schenk ook de witte wijn erbij en laat de alcohol al roerend verdampen. Zo vermijd je een wrange alcoholsmaak.
  • Giet nu de room in de pan en laat de saus al roerend een beetje inkoken. Zodra ze een romige dikte heeft, is ze klaar. Laat de saus pruttelen op een heel zacht vuurtje.
  • Snij de tomaten in kwartjes en schil ze met een scherp mes, of emondeer de tomaten volgens de regels van de kunst. Hiervoor heb je een pot met kokend water nodig. De zaadlijsten gebruiken we niet, enkel het stevige tomatenvlees hoort thuis in dit gerecht.
  • Snij het vruchtvlees van de tomaten in fijne blokjes (brunoise).
  • Hak de verse kervel fijn en meng het kruid met de blokjes tomaat. Hou deze garnituur apart. (Je kan ook bieslook gebruiken.)
  • Zet een ruime braadpan op een hoog vuur. Voeg meteen een klontje boter toe, samen met een scheutje olijfolie.
  • Kruid intussen de scampi met peper van de molen en een snuifje zout.
  • Bak de scampi kort en krachtig in de hete braadpan. Na een dikke minuut kan je ze al omdraaien. Laat ze dan nog zo’n 30 seconden verder bakken.
  • TIP Bak de scampi’s niet te lang, anders worden ze taai.
  • Schep de stukjes tomaat met verse kervel in de warme saus. Doe dat net voor het serveren.
  • Presenteer de vers gebakken scampi met een flinke schep van de duivelse saus.

Notities

Serveer met een portie rijst of sneetjes vers brood
Trefwoord curry, scampi, wijn