Vleesbrood met kriekenhart

Vleesbrood met kriekenhart

Lisa Wouters
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Tijd in de oven 1 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur 10 minuten
Gang Hoofdschotel, Ovenschotel
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 800 g gehakt rund + varken
  • 1 sjalot
  • 2 eieren
  • 2 dl lichte room
  • 1 el boter
  • 500 g ontpitte noordkrieken
  • 100 g paneermeel
  • 2 el aalbessengelei
  • instantsausbinder
  • 25 cl Belle-Vue Kriek Classique
  • 2 dl gevogeltefond
  • 2 blokje kippenbouillon
  • peper
  • zout

Instructies
 

Voorbereiding

  • Kneed het gehakt samen met de eieren en het paneermeel. Kruid met peper en zout.
  • Rol het gehakt tot een rechthoekige lap van 2 cm dik. Schik de uitgelekte krieken in het midden en vouw het gehakt aan alle kanten dicht, zodat de krieken in het midden van het vleesbrood zitten.
  • Snipper de sjalot fijn.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 190 °C.
  • Schik het vleesbrood in een ovenschaal en zet 1 u. in de voorverwarmde oven.
  • Verlaag de oventemperatuur tot 140 °C en laat nog 30 min. verder bakken.
  • Smelt intussen de boter in een kookpot en bak de fijngesnipperde sjalot glazig. Giet er de gevogeltefond en het bier bij en voeg het bouillonblokje en de aalbessengelei toe.
    Laat 10 min. sudderen op een zacht vuur.
  • Roer er de lichte room onder en kruid met peper en zout. Bind de saus lichtjes met instantsausbinder.

Afwerking

  • Snij het vleesbrood in sneden en serveer met de kriekenbiersaus en kroketten.
Trefwoord krieken, vleesbrood