Tournedos van de Ossenhaas (Filet Mignon) op de BBQ
Heerlijke gegrilde steak met boterige champignons.
Voorbereidingstijd30 minutenmin
Bereidingstijd15 minutenmin
Totale tijd1 uuruur15 minutenmin
Gang: Hoofdschotel, Main
Keuken: BBQ
Porties: 4personen
Auteur: Tony
Ingrediënten
Marinade
2zakjestheeEarl Grey tea
1tlpeperzwarte bollen
1tldragongedroogd
1tlzoutgrof
½tlolijfolieextra vierge
3eltijmgedroogd
4stukkentournedos van de ossenhaasElk ongeveer 250g en 4cm dik
Champignons
250gchampignonskleine, witte
2elboterongezouten
2elolijfolieextra vierge
4teentjesknoflookgrote stukken in schijfjes gesneden
¼tlzoutgrof
⅛tlpeperzwarte, gemalen
¼koppeterselieItaliaanse, grof gesneden
1tlSherryof rode wijnazijn
Instructies
Maal de thee, peperbolletjes, dragon, zout en tijm fijn in een kruidenmolen of vijzel.
Meng de kruidenmix in een kommetje met de olie en roer tot je een dikke pasta krijgt.
Strijk alle zijden van de steak in met de marinade en laat 15 tot 30 minuten voor het grillen intrekken op kamer temperatuur.
Snij voor het grillen van de steak de champignons in schijfjes en leg de andere ingrediënten klaar.
Maak je grill klaar voor direct grillen en verwarm tussen 180°C en 220°C.
Grill de steaks via direct grillen op middelmatige hitte en met het deksel gesloten tot je gewenste cuisson. (11 tot 13 minuten voor A-Point, 1 keer omdraaien.)
Als de steaks klaar zijn, haal ze van de grill en laat ze even rusten op een bord onder aluminium folie terwijl je de champignons klaar maakt.
Plaats op een heet vuur een grote kookpot (30cm) en smelt de boter samen met de olie. Voeg de champignons toe en versprijd zoveel mogelijk over de bodem. Laat ze voor 2 minuten onaangeroerd inbakken.
Schud de champignons op en voeg de look zout en peper toe.
Kook de champignons gedurende 2 a 3 minuten en roer 2 a 3 keer om.
Voeg de cherry of wijnazijn en peterselie toe, roer goed om en serveer over de steak.