Balletjes van rund en bulgur met geglaceerde wortelen en tzatziki
Voorbereidingstijd45 minutenmin
Totale tijd45 minutenmin
Porties: 4personen
Auteur: Elke
Ingrediƫnten
200gbulgur
400gGehaktrunds
1sjalotgesnipperd
1teenknoflookgeperst
1ei
1elmuntgehakt + voor de afwerking
2elkoriandergehakt
1bundelwortelsjonge, geschild
1nootjevetstof
2elcitroensap
1elhoning
olijfolie
zout
peper
Voor de tzatziki
250mlGriekse yoghurt
1komkommergeraspt
1teenknoflookgeperst
1handvoldillegehakt + voor de afwerking
2elolijfolie
zout
peper
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 graden C. Bereid de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Fruit de ui en de knoflook in een scheutje olijfolie. Meng de bulgur met het gehakt, het ei, de munt, de koriander, de ui en de look. Kruid met zout en peper. Bevochtig je handen en rol balletjes van het gehaktmengsel. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 20 minuten in de oven.
Fruit de wortels kort in de vetstof, deglaceer met het citroensap en een scheutje water. Voeg de honing toe en kruid met peper en zout.
Maak de tzatziki: meng de yoghurt met de komkommer, de knoflook, de dille en de olijfolie. Kruid met zout en peper.
Dien de balletjes op met de wortels en de tzatziki, afgewerkt met een takje dille en een blaadje munt.
Notities
Tip: maak deze balletjes ook eens op Libanese wijze: met lamsgehakt, 100g pijnboompitten, een handvol gesnipperde verse munt, 1kl vierkruidenpoeder en een mespunt kaneel.