Gebakken zalm met puree van zoete aardappel en mierikswortel
Voorbereidingstijd35 minutenmin
Totale tijd35 minutenmin
Porties: 4personen
Auteur: Elke
Ingrediënten
4Atlantische zalmhaasjes
800gverse spinazie
2cmgember
2teentjesknoflook
600gzoete aardappelen
2dlroom
2elmierikswortel met room(in bokaal)
8fleurons(halvemaantjes in bladerdeeg)
2elgeroosterd sesamzaad
3elolijfolie
nootmuskaat
peper en zout
Instructies
Voorbereiding
Laat de zalmhaasjes oppervlakkig ontdooien en dep droog met keukenpapier.
Schil de zoete aardappelen en snij in gelijke stukken.
Snipper de gember en de teentjes knoflook fijn.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Bereiding
Kook de stukken zoete aardappel 20 min. gaar in lichtgezouten water. Giet af en prak fijn met een vork. Breng op smaak met de mierikswortelroom, 1 dl room, peper en zout.
Schik intussen de fleurons op een bakplaat met bakpapier en zet ze 10 min. in de voorverwarmde oven.
Verdeel de fijngesnipperde gember over de zalmhaasjes en kruid met peper en zout.
Verhit 2 eetl. olijfolie in een braadpan en bak de zalmhaasjes ± 5 min. aan elke kant. Neem de stukken vis uit de pan en hou warm.
Verhit intussen 1 eetl. olijfolie in een kookpot en bak het fijngesnipperde knoflook glazig. Meng er de spinazie onder en laat 2 à 3 min. slinken. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Roer er de sesamzaadjes onder.
Voeg 1 dl room toe aan de pan van de vis en schraap de braadresten los met een houten lepel. Kruid met peper en zout.
Afwerking
Verdeel de zoeteaardappelpuree over de borden. Schik er wat spinazie en een zalmhaasje op, en lepel er een beetje saus over. Werk het bord af met 2 lauwe fleurons.