Gebakken appeltjes met calvados en huisgemaakt amandelijs
Porties: 4personen
Auteur: Elke
Ingrediƫnten
50grozijnen
10clcalvados
20gvetstof
2appels
1vanillestokje
1sinaasappelenkel de schil
1elsuiker
2mandarijnen
Voor het ijs
1lvolle melk
1vanillestokje
50gamandelengeroosterd
5eidooiers
200gsuiker
1lroom
3druppelsamandelessence
Instructies
Voor het ijs
Zet een pan op het vuur en breng de melk aan de kook. Voeg vervolgens het vanillestokje en de geroosterde amandelen toe.
Doe de eidooiers in een kom en klop ze samen met de suiker. Giet er al roerend de gekookte melk bij. Giet het mengsel vervolgens terug in de pan en roer met een houten lepel tot de massa begint te binden. Houd hierbij de temperatuur onder het kookpunt.
Giet het mengsel door een fijne zeef en laat afkoelen. Voeg de room en de amandelessence toe.
Wacht tot het geheel goed is afgekoeld en laat vervolgens draaien in de ijsmachine.
Voor het fruit
Week de rozijnen in de calvados.
Haal met een parisienneboor bolletjes uit de ongeschilde appels. Verhit de vetstof in een pan en bak de appels.
Voeg het vanillestokje toe. Doe er de sinaasappelschil bij, bestrooi met suiker en laat het geheel karamelliseren.
Voeg de rozijnen toe. Doe er tenslotte de mandarijnpartjes bij en laat de inhoud van de pan kort stoven.
Serveer de vruchtencompote met een bolletje amandelijs.